Selecteer een pagina

Zoals ik eerder vertelde, ben ik weer aan het schrijven. Ditmaal aan het boek ‘Skip the bullshit’ en ik geniet er enorm van. Als ik achter mijn pc ga zitten, stroomt de tekst en komen weer allerlei inspirerende onderwerpen voorbij. Zo ook maakbaarheid. Ik weet dat er mensen zijn die verkondigen dat je je hele leven maakbaar is, dat je alles kunt realiseren, als je maar genoeg focust.

Ben ik het daar mee eens? Nee!
Hoezo verkondig ik dan met droge ogen dat je dromen uitkomen?

Heel simpel. Wanneer je uitgaat van de maakbaarheid van het leven, dan zie je jezelf als schilder met een blanco vel. Je kan er alles op tekenen en als het je niet bevalt, gooi je het vel weg en teken je iets anders. Als je je het je maar hard genoeg verbeeldt, veel focus aanbrengt, voldoende intenties de ruimte in slingert en je verlangens continu als een mantra repeteert…

Is dat mijn beeld van een moeiteloos leven? Nee!
Heeft het effect? Nee!
Je zal er vast soms mee realiseren wat je verlangt, maar verder zorgt het voor hard werken, veel teleurstelling en nog harder werken omdat je het idee hebt dat je het waarschijnlijk niet goed gedaan hebt als je verlangens geen vorm krijgen.

Dromen die niet kloppen voor jou, krijg je namelijk never nooit gerealiseerd! Daar gaat het vaak mis met het idee dat alles maakbaar is. Ja, het leven vormt zich via jou, maar wel op de manier die precies klopt voor jou. Daar hoef je je veel minder mee te bemoeien dan vaak gedacht en gezegd wordt. Jouw werkelijke verlangens krijgen allemaal vorm, stuk voor stuk! En wil je daar ook werkelijk van genieten, dan hoef je eigenlijk alleen de weg vrij te houden…

Leven is niet hard werken en bestaat dus niet uit het continu moeten verzinnen en vormen van je leven. Je leven vormt zich via jou, jij bent als persoon puur het doorgeefluik. Alles is een geheel en dus met elkaar verbonden. Jij kleurt niet alleen. Je hebt een onmisbaar penseel en vele kleuren, maar jouw levensschilderij is onderdeel van een veel groter schilderij. En dat is super, want dat betekent dat jouw bereik veel groter is dan je zelf kunt overzien.

Leuk dat grote geheel, maar jij hebt ook je eigen dromen. Hoe realiseer je die dan? Allereerst door te beseffen dat je ze niet zelf hoeft te verzinnen! Jouw diepste verlangen is datgene wat voor jou relevant is, wat staat te trappelen om via jou de wereld in te komen. Hoe meer jij je leven probeert te regisseren, hoe minder ruimte er is dat het zich moeiteloos kan ontvouwen! Kortom, een stapje opzij is een stuk zinvoller dan voor de voeten lopen…

Okay, dus het belangrijkste is om beschikbaar te zijn? Dan vraag je je misschien af hoe je dat kunt doen (en het liefst op de allerbeste manier…).

Laat dat nou eens heel eenvoudig zijn, bijna te makkelijk…

Doe wat jij prettig vindt en dan maakt het werkelijk niet uit wat dat is! Jouw staat van zijn is namelijk het meest wezenlijke. Het is veel belangrijker dat je je op dit moment fijn voelt, dan dat je je dromen voor ogen hebt. Als je je prettig voelt, betekent dat dat je de boel niet aan het forceren bent en dat je je dromen niet voor de voeten loopt. Je maakt juist ruim baan. Die dromen zijn er namelijk al lang, ook als jij ze niet ziet….
Dus ja, een beetje lummelen en genieten is vaak veel effectiever dan hard werken!

Ik zeg niet voor niets ‘bijna te makkelijk’, want lummelen, plezier maken, de boel de boel laten en vertrouwen dat het wel goed komt, druist in alles tegen ons idee in hoe je een doel kan bereiken. Dat gaat toch niet vanzelf, je moet toch ergens naartoe werken…?

En wat als dat nou niet waar is? Dat je nergens naartoe hoeft, dat je er puur hoeft te zijn en dat alles via jou de wereld in stroomt? Dat er niets werkelijk mis kan gaan. Dat je het zelf niet hoeft te bedenken. Dat er eigenlijk geen regels zijn. Dat je altijd de weg weet. Dat je dromen staan te popelen om zich via jou in de wereld te zetten. Dat je bedje gespreid is. Dat je geen fouten kunt maken. Dat leven leuk en makkelijk is en dat zelfs de antwoorden op je vragen er al zijn…

Ik ervaar continu dat dat zo is, iedere dag opnieuw! Krijg je daar jeuk van? Prima, zoek me dan vooral niet op. Spreekt het je aan? Kom dan gerust eens langs voor een Reset of Vraag-Antwoord-Sessie, ga mee op Reset-Weekend, lees mijn boek, of wacht op mijn nieuwe boek! Doe wat klopt voor jou, waar jij blij van wordt. Dat is de enige juiste graadmeter!

We zien elkaar (of niet ;-)…

Liefs Emilie

viaEmilie